Warto wiedzieć!

Najczęściej występujące choroby truskawek:

Szara pleśń truskawki
Grzyb poraża przede wszystkim owoce i kwiaty. Porażone kwiaty brązowieją i zasychają, a na owocach pojawiają się gnilne plamy. W miejscu porażenia rozwija się szary, pylący nalot zarodników konidialnych. Rozwojowi choroby sprzyja wilgotna i ciepła pogoda.

Biała plamistość liści truskawki
Objawy pojawiają się początkowo w postaci drobnych, brązowych plamek, które w miarę powiększania się stają się szarobiałe, otoczone czerwonobrunatną obwódką. Występują głównie na liściach i działkach kielicha, które przy silnym porażeniu zasychają. Niekiedy, szczególnie pod osłonami, objawy mogą wystąpić na owocach (suche, drobne plamy wokół porażonych nasion).

Czerwona plamistość liści truskawki
Objawy występują przede wszystkim na liściach i działkach kielicha w postaci licznych drobnych, brunatnobrązowych plam. Pierwsze objawy występują na starszych liściach. Porażane liście żółkną, czerwienieją i szybko zasychają.

Werticilioza truskawki
Objawy występują najczęściej na jednorocznych roślinach. Początkowo więdną i zamierają najstarsze, zewnętrzne liście, a następnie całe rośliny. Masowe zamieranie roślin obserwowane jest zwykle po posadzeniu podatnej odmiany truskawki na silnie skażonym polu (stanowiska po uprawach warzyw, ziemniakach, truskawkach). Grzyb poraża korzenie, z których przerasta do korony i ogonków liściowych powodując suchą, dobrze widoczną nekrozę ich podstawy.

Mączniak prawdziwy truskawki
Biały, mączysty nalot występuje najsilniej na dolnej stronie liści, które charakterystycznie zwijają się łódkowato do góry. Nalot grzybni i zarodników konidialnych może pokrywać także inne, naziemne organy rośliny. Na silnie porażonych liściach powstają rozległe nekrozy, niekiedy czerwonobrązowe plamy dobrze widoczne na górnej stronie liścia. W szczególnie dużym nasileniu mączniak występuje w uprawach pod osłonami oraz na sadzonkach na plantacjach matecznych.

Antraknoza truskawki
Grzyby porażają wszystkie naziemne organy truskawki. Duże nasilenie choroby obserwowane jest w upalnych i wilgotnych latach. W wyniku porażenia rozwijają się suche, ciemnobrązowe nekrozy, na których (w wilgotnych warunkach) widoczne są jasnoróżowe skupienia zarodników konidialnych. Porażenie korony truskawki, na której rozwija się sucha, jasnobrązowa zgnilizna, powoduje gwałtowne zamieranie roślin.

Sadzonki frigo


Elegance*

Została wyhodowana w East Malling badań z krzyżówki dwóch numerowanych sadzonek, EM834 x EM1033


Pochodzenie: (dawniej EM 1276) została wyhodowana w East Malling badań z krzyżówki dwóch numerowanych sadzonek, EM834 x EM1033 .

Roślina: Wyższa i bardziej wyprostowana niż Elsanta, ale o bardziej wyprostowanym pokroju. Owoc jest dobrze widoczny.

Owoce: Bardzo atrakcyjne, błyszczące, jasno pomarańczowo – czerwone, jednolite o stożkowym kształcie. Owoce odznaczają się bardzo dużą trwałością, nie ciemnieją po zbiorze. Smak jest najlepszy, gdy owoce są w pełni dojrzałe. Miąższ soczysty i aromatyczny. Owoce o Bardzo dobrej wytrzymałości. Okres trwałości podobny do odmiany Elsanta.

Okres zbioru: Dojrzewa w podobnym terminie jak Elsanta. Z uwagi na to, iż pąki kwiatowe są wytwarzane przez długi okres powoduje to zbiór wydłużony o 1-2 tygodnie w porównaniu z odmianą Elsanta.

Zastosowanie: Owoce nadają się do większości rynków zbytu. Idealna  zarówno dla producentów jak i sprzedawców detalicznych.  Na rynkach zachodnich owoce ”Elegence” sprostały nie małym wymaganiom stawianym przez sieci supermarketów.

Atuty: W 2010 roku otrzymała tytuł najlepszej truskawki w Anglii. Dzięki doskonałej jakości oraz jasno czerwonej barwie skórki odmiana bardzo atrakcyjna na rynku świeżych owoców. Rośliny są dość odporne na większość groźnych chorób, wykazują jedynie niewielką podatność na mączniaka, wymagają zatem intensywniejszej ochrony przed tą chorobą. Owoce wykazują dużą tolerancję na długotrwałe opady deszczu.

Słabe strony: Odmiana podatna na mączniaka.

* odmiana posiadająca licencję, której nie można rozmnażać i sprzedawać, a także zgodnie z nowym ustawodawstwem powielać na własne potrzeby.


Roxana*

Origin: A New Fruits cultivar (Italy)

Plant: Low environmental requirements, very strong, very productive, resistant to low, winter temperatures.

Fruits: Very large with very attractive appearance, conical and long shape, with medium hard consistence, red shiny color and good merchantability.

Harvest season: 10 days after the Alba cultivar.

Application: It can be both cultivated under shelters and in arable farming. It is also perfect for soilless cultivation.

Strengths: Guarantee of very abundant crops, beautiful, very big fruits, high productivity, good merchantability properties of fruits. This cultivar is resistant to root system diseases and mildew.

Weaknesses: It is characterized by slight susceptibility to anthracnose.

*Licensed varieties, which cannot be reproduced or sold, and pursuant to the new law - multiplied for personal use.


Korona*

Origin: A Dutch cultivar, a cross between Tamella x Induka.

Plant: Its growth is from moderately strong to strong, the habit is slightly raised, moderately compact; the flowers are situated below leaves.

Fruits: From medium-sized to large, heart-shaped, but slightly elongated; slightly shiny epidermis, of intensive red and uniform color on the entire surface. Orange and red flesh, aromatic with large amount of juice, tasty.

Harvest season: It ripens 3-6 days before Senga Sengana.

Application: It can be cultivated both on commodity plantations and allotments.

Strengths: The cultivar is very fertile, insensitive to bruises. It has low soil requirements. Resistance to frostbites is very high.

Weaknesses: It is susceptible to gray mold and white leaf spots.

*Licensed varieties, which cannot be reproduced or sold, and pursuant to the new law - multiplied for personal use.


Kimberly*

Origin: A Dutch cultivar from Konings Plants, it is a cross between two varieties: Gorella x Handler.

Plant: The plant is characterized by intensive growth.

Fruits: Very big, tasty, do not have a tendency to cracking, of moderate firmness.

Harvest season: It ripens around 5 days before Elsanta.

Application: This cultivar is well suited for our climate, it is resistant to high temperature fluctuations in winter.

Strengths: This cultivar is perfect both for cultivation in soil and in tunnels. Very high percentage of 1st class fruits. It reacts very well to accelerated fruiting.

Weaknesses: Soaking the plants in a fungicide solution before planting lowers the risk of occurrence of root system diseases.

*Licensed varieties, which cannot be reproduced or sold, and pursuant to the new law - multiplied for personal use.


Vima® Zanta*

Origin: A Dutch cultivar from Vissers Aardbeiplanten America; a cross between Elsanta x Korona.

Plant: Characterized by stable growth, quite lush, with a folded leaf, which is characteristic of this cultivar.

Fruits: Medium size, with a broad conical shape and truncated cone, quite regular in shape. The color of epidermis is pale red with a slight shine. The flesh is pale pink and light red. The fruits are firm, juicy and aromatic.

Harvest season: Fruits are harvested at the same time as Elsanta.

Application: It can be cultivated both on commodity plantations and allotments.

Strengths: Fruits are quite big and endure transportation very well. The cultivar is easy to harvest. It is characterized by high resistance to Verticillium.

Weaknesses: It shows slight susceptibility to fungi that cause strawberry leaf spots and to powdery mildew.

*Licensed varieties, which cannot be reproduced or sold, and pursuant to the new law - multiplied for personal use.


Elianny*

Origin: A Dutch cultivar from Konings/Vissers, developed in 1998 and since then it has been tested and improved for many years.

Plant: The plant is characterized by strong growth, it is healthy.

Fruits: A large fruit, with a broad conical shape. The flesh is sweet, juicy and aromatic. The epidermis color is bright red and slightly shiny. Fruit is firm and very tasty.

Harvest season: It ripens 3-4 days before Elsanta.

Application: The cultivar can be grown in our climate.

Strengths: High percentage of 1st class fruit. Undemanding soil requirements. The fruits endure transportation and a few-day storage very well. Thanks to high firmness of the fruits, they are rarely attacked by gray mold.

Weaknesses: Fertility equal to around 70% of the Elsanta cultivar.

*Licensed varieties, which cannot be reproduced or sold, and pursuant to the new law - multiplied for personal use.


Senga Sengana

Origin: A German cultivar, grown since 1954.

Plant: It is a perennial plant with compact habit and intense growth. Medium-sized or large, with dark green laminas, smooth and shiny, with widely double-serrated edges. The leaf petiole is long and stiff. This cultivar has a characteristic abundant leafage. The inflorescence stalks are the same length as leaf petioles or shorter, very hairy, bending under the weight of fruits.

Fruits: Fruits that ripen first are large (around 7.5 g) then medium-sized and at the end of fruiting, the fruits are small. They have a broad conical, heart-shape or round kidney-like shape. The color is dark red, uniform on the entire surface. The achenes are yellow, settled in shallow hollows. The flesh is dark red, compact, slightly tart, tasty and very aromatic. Separating the calyx from the fruit is very hard.

Harvest season: It ripens in late midseason, 7-10 days after Kama.

Application: A basic industrial and food processing cultivar, used also for frozen products.

Strengths: Fertile, resistant to drought and low temperature. Fruits are very resistant to root system diseases (Verticillium) and soil-dwelling nematodes. It is particularly valued in the industry for its wonderful aroma.

Weaknesses: Fruits are very sensitive to rotting caused by gray mold. The plants are sensitive to white leaf spots. The fruits poorly endure long transportation. A flaw of the fruits is their firmness and long shelf life.


Polka*

Origin: A Dutch cultivar.

Plant: Its habit and fruits are similar to Senga Sengany.

Fruits: First fruits are huge, the following ones are big and medium-sized. It is very tasty and sweet.

Harvest season: Late midseason.

Application: A leading variety both in desserts as well as the industry, grown in a climate characterized by harsh changes (Scandinavia). In Poland it is more and more often grown instead of Senga Sengana. It is recommended in eco-farming.

Strengths: A fertile cultivar. Frost-resistant. Less sensitive to gray mold than Senga Sengana.

Weaknesses: Mold impact is slight, the leaves are sensitive to powdery mildew and root system diseases.

*Licensed varieties, which cannot be reproduced or sold, and pursuant to the new law - multiplied for personal use.


Elsanta*

Origin: A Dutch cultivar, developed in 1981 from a cross between ‘Gorella’ and

‘Holiday’.

Plant: It is characterized by a moderately intensive growth, while on fertile and humid ground its growth is strong. Its habit is raised, quite loose. The leaves are medium sized and long with deep serration, light green, rolled upwards along the middle vein, highly corrugated, quite shiny. The flowers are located at the leaf height, they are large and androgynous.

Fruits: Medium-sized and large, from broad conical to conical shape. Their epidermis is light red with a strong shine, often with a paler or even green color on top of the first fruits. The flesh is from pale pink to light red, quite uniform on a cross-section, juicy, very tasty with a wild strawberry aroma.

Harvest season: This cultivar ripens in a midseason. First strawberries are collected 3-5 days before Senga Sengana.

Application: Elsanta is the best cultivar for controlled cultivation in soil and under shelters.

Strengths: It is a cultivar particularly for desserts, its fruits can endure transportation very well, it loses attractiveness only a little, even after a few-day storage.

Weaknesses: Elsanta is very sensitive to powdery mildew that affects strawberries and susceptible to root system diseases.

*Licensed varieties, which cannot be reproduced or sold, and pursuant to the new law - multiplied for personal use.

 


Mieze Schindler

Origin: German cultivar, cultivated since 1925.

Plant: The plants are characterized by moderate growth intensity and have loose habit.

Fruits: Fruits are small, dark red and soft. They resemble raspberries.

Application: The cultivar is used in food processing. It is ideal for jams.

Strengths: A perfect strawberry-raspberry flavor.

Weaknesses: A soft fruit, perishable. Fruits must be collected on a daily basis and sold shortly after harvesting.