Warto wiedzieć!

Najczęściej występujące choroby truskawek:

Szara pleśń truskawki
Grzyb poraża przede wszystkim owoce i kwiaty. Porażone kwiaty brązowieją i zasychają, a na owocach pojawiają się gnilne plamy. W miejscu porażenia rozwija się szary, pylący nalot zarodników konidialnych. Rozwojowi choroby sprzyja wilgotna i ciepła pogoda.

Biała plamistość liści truskawki
Objawy pojawiają się początkowo w postaci drobnych, brązowych plamek, które w miarę powiększania się stają się szarobiałe, otoczone czerwonobrunatną obwódką. Występują głównie na liściach i działkach kielicha, które przy silnym porażeniu zasychają. Niekiedy, szczególnie pod osłonami, objawy mogą wystąpić na owocach (suche, drobne plamy wokół porażonych nasion).

Czerwona plamistość liści truskawki
Objawy występują przede wszystkim na liściach i działkach kielicha w postaci licznych drobnych, brunatnobrązowych plam. Pierwsze objawy występują na starszych liściach. Porażane liście żółkną, czerwienieją i szybko zasychają.

Werticilioza truskawki
Objawy występują najczęściej na jednorocznych roślinach. Początkowo więdną i zamierają najstarsze, zewnętrzne liście, a następnie całe rośliny. Masowe zamieranie roślin obserwowane jest zwykle po posadzeniu podatnej odmiany truskawki na silnie skażonym polu (stanowiska po uprawach warzyw, ziemniakach, truskawkach). Grzyb poraża korzenie, z których przerasta do korony i ogonków liściowych powodując suchą, dobrze widoczną nekrozę ich podstawy.

Mączniak prawdziwy truskawki
Biały, mączysty nalot występuje najsilniej na dolnej stronie liści, które charakterystycznie zwijają się łódkowato do góry. Nalot grzybni i zarodników konidialnych może pokrywać także inne, naziemne organy rośliny. Na silnie porażonych liściach powstają rozległe nekrozy, niekiedy czerwonobrązowe plamy dobrze widoczne na górnej stronie liścia. W szczególnie dużym nasileniu mączniak występuje w uprawach pod osłonami oraz na sadzonkach na plantacjach matecznych.

Antraknoza truskawki
Grzyby porażają wszystkie naziemne organy truskawki. Duże nasilenie choroby obserwowane jest w upalnych i wilgotnych latach. W wyniku porażenia rozwijają się suche, ciemnobrązowe nekrozy, na których (w wilgotnych warunkach) widoczne są jasnoróżowe skupienia zarodników konidialnych. Porażenie korony truskawki, na której rozwija się sucha, jasnobrązowa zgnilizna, powoduje gwałtowne zamieranie roślin.

Opis odmian



Harmony®”P061103V”*

Vissers America BV, Netherlands


Holenderska odmiana należąca do odmian powtarzających owocowanie. Jedną z ważniejszych zalet jest silna odporność na pleśń oraz mączniaka. Owoce są kompletnie wybarwione, mają atrakcyjny kształt i połysk, są smaczne i jędrne. Harmony®”P061103V” daje wyrównany plon podczas całego okresu owocowania. Harmony®”P061103V” jest przeznaczona tylko dla profesjonalnych producentów.

Minimalne zamówienie:  3 000 sztuk


Monterey*

UC Davis, Stany Zjednoczone


Pochodzenie: UC Davis, Stany Zjednoczone.

Roślina: Energiczna roślina, może wymagać nieco więcej miejsca niż Albion ( wzrost bujny) o podobnej strukturze produkcji.

Owoce:  Owoce są bardzo smaczne, słodkie, nieco większe niż owoce odmiany Albion, ale mniej jędrne.

Okres zbiorów: Odmiana niewrażliwa na długość dnia, owocuje w okresie letnim i jesiennym.

Zastosowanie: Odmiana polecana zarówno dla początkujących, jak i doświadczonych plantatorów.

Atuty: Wysoka odporność roślin. Odmiana bardzo intensywnie kwitnie oraz owocuje.

Słabe strony: Odmiana średnio odporna na zgniliznę korony truskawki i Verticillium. Odmian średnio podatna na mączniaka prawdziwego truskawki. W okresie zimowym istnieje duże ryzyko przemarzania roślin.

*Odmiany posiadające licencję, których nie można rozmnażać i sprzedawać, a także zgodnie z nowym ustawodawstwem powielać na własne potrzeby.


Albion*

UC Davis, Stany Zjednoczone


Pochodzenie: UC Davis, Stany Zjednoczone.

Roślina: Mocna, zwarta o sztywnych liściach roślin i kwiatów. Krzak średniej wielkości.

Owoce:  Są duże, trwałe, o wyśmienitym smaku. Kształt owoców jest wydłużony, regularny. Smak owoców jest bardzo przyjemny, smaczny. Kolor owocu – ciemny.

Okres zbiorów: Albion jest odmianą owocującą przez okres lato – jesień, do pierwszych przymrozków, produkującą owoce niezależnie od długości  dnia.

Zastosowanie: Odmiana polecana zarówno dla początkujących jak i doświadczonych hodowców, idealna zarówno do uprawy w gruncie jak i pod osłonami.

Atuty: Zaletą tej odmiany jest wyjątkowa jakość owoców. Albion jest odporny na Verticillium i Phytophthorę. Stosunkowo dobrze znosi letnie i jesienne deszcze. Jest łatwy w zbiorze i utrzymuje długi okres bardzo dobrej jakości po zbiorczej. Ma dużą odporność na Przędziorki.

Słabe strony: Odmiana umiarkowanie odporna na antraknozę. W drugiej połowie lata często wymaga ochrony przed zmiennikami powodującymi deformację owoców. Jak większość odmian powtarzających w bezśnieżne zimy wymaga zabezpieczenia przed mrozem.

*Odmiany posiadające licencję, których nie można rozmnażać i sprzedawać, a także zgodnie z nowym ustawodawstwem powielać na własne potrzeby


Portola*

UC Davis, Stany Zjednoczone


Pochodzenie: UC Davis, Stany Zjednoczone.

Roślina: Wzrost roślin jest silniejszy niż w przypadku odmiany  Albion, a zatem może być sadzona w większych odległościach.

Owoce:  Mają podobny rozmiar do odmiany Albion, są jaśniejsze, ale nieco bardziej wrażliwe na deszcz. Owoce mają dobrą trwałość i dobrze znoszą transport.

Okres zbiorów: Odmiana owocuje wspaniałymi owocami od sierpnia aż do późnej jesieni.

Zastosowanie: Typowa odmiana deserowa.

Atuty: Odmiana niezwykle plenna. Wydajność około 25 % wyższa niż w przypadku odmiany Albion.

Słabe strony: Odmiana podatna na Phytophthora.

*Odmiany posiadające licencję, których nie można rozmnażać i sprzedawać, a także zgodnie z nowym ustawodawstwem powielać na własne potrzeby


San Andreas*

UC Davis, Stany Zjednoczone


Pochodzenie: UC Davis, Stany Zjednoczone.

Roślina: Roślina jest bardzo wysoka, wytwarza mało rozłogów. Blaszki liściowe ciemne. Pokrój rośliny jest prosty.  Owoc jest dobrze widoczny.

Owoce:  99% owoców I klasy o bardzo podobnej strukturze plonu do Albion. Owoce są jędrne, doskonale znoszą transport. Charakteryzują się dobrą odpornością na deszcz. Bardzo dobry, wyważony smak czyni ten owoc poszukiwanym na rynku.

Okres zbiorów: Odmiana długiego owocowania, od lata do późnej jesieni.

Zastosowanie: Odmiana idealna zarówno do uprawy w gruncie jak i pod osłonami.

Atuty: Zdrowe sadzonki wykazują dużą tolerancję na Przędziorka. Duża odporność na wirusy.

Słabe strony: Odmiana nieodporna na bardzo niskie temperatury. Jest średnio odporna na mączniaka oraz choroby grzybowe korzeni: Colletotrichum, Verticillium oraz Phytophthorę.

*Odmiany posiadające licencję, których nie można rozmnażać i sprzedawać, a także zgodnie z nowym ustawodawstwem powielać na własne potrzeby


Selva*

Pochodzenie: UC Davis, Stany Zjednoczone.

Roślina: Odznacza się umiarkowanie silnym wzrostem roślin, które mają dość luźny pokrój. Wymaga dużego nawożenia, wilgotnej gleby i oprysków przeciwko zmiennikom w letnio-jesiennym owocowaniu.

Owoce:  Są duże, niektóre nawet bardzo duże, niezbyt regularne w kształcie. Barwa skórki jasnoczerwona do pomarańczowej, z silnym połyskiem, niekiedy na wierzchołkach owocu jaśniejsza. Smak przeciętny. Letnio-jesienne plonowanie może być wydatnie zwiększone i przyspieszone wskutek usunięcia kwiatów w okresie wiosennym.

Okres zbiorów: Truskawka powtarzająca owocowanie( czerwiec, a później sierpień do przymrozków). Tak jest w drugim roku po posadzeniu. W pierwszym roku Selva rozpoczyna owocowanie w lipcu i kontynuuje do jesieni.

Zastosowanie: Typowa odmiana deserowa.

Atuty: Dobrze znosi długotrwały transport i przetrzymywanie w warunkach pokojowych. Rośliny mało podatne na choroby systemu korzeniowego.

Słabe strony: Łatwo przemarza – zimą należy je okryć słomą lub włókniną. Owoce w niewielkim stopniu porażane są przez szarą pleśń.

*Odmiany posiadające licencję, których nie można rozmnażać i sprzedawać, a także zgodnie z nowym ustawodawstwem powielać na własne potrzeby


Vima®Rina*

Pochodzenie: Vissers, Holandia, powstała przez przypadkowe skrzyżowanie kilku odmian.

Roślina: Rośliny silnie rosną i mają rozłożysty pokrój.

Owoce:  Są raczej duże, soczyste, o nieregularnym kształcie. Z wyglądu przypominają odmianę ‘Selva’, mają jednak od niej znacznie lepszy smak. W pełni dojrzałe mają ciemnoczerwony kolor. Miąższ jest dość jasny.

Okres zbiorów: Plantacje tej odmiany założone w kwietniu zaczynają owocować w pierwszych dniach lipca, a odpowiednio zadbane rośliny mogą owocować aż do pierwszych przymrozków.

Zastosowanie: Typowa odmiana deserowa.

Atuty: Jest to odmiana niezwykle plenna i odporna na choroby i czynniki zewnętrzne. Ocenia się, że z jednej rośliny tej odmiany można zebrać  około 900 gram owoców.

*Odmiany posiadające licencję, których nie można rozmnażać i sprzedawać, a także zgodnie z nowym ustawodawstwem powielać na własne potrzeby.


Ostara

PRI, Holandia.


Pochodzenie: PRI, Holandia.

Roślina: Roślina o umiarkowanie silnym wzroście, luźnym pokroju. Łodygi kwiatostanów wyrastają poza powierzchnię liści. Plonuje dwukrotnie wiosną, a następnie od połowy lipca do jesieni.

Owoce:  Średniej wielkości, stożkowe i sercowate, smaczne, barwy jasnoczerwonej.

Okres zbiorów: Odmiana powtarzająca owocowanie.

Zastosowanie: Odmiana deserowa.

Atuty: Ceniona w uprawach amatorskich ze względu na łatwość w uprawie.

Słabe strony: odmiana wrażliwa na choroby systemu korzeniowego. Owoce wrażliwe na szarą pleśń.