Warto wiedzieć!

Najczęściej występujące choroby truskawek:

Szara pleśń truskawki
Grzyb poraża przede wszystkim owoce i kwiaty. Porażone kwiaty brązowieją i zasychają, a na owocach pojawiają się gnilne plamy. W miejscu porażenia rozwija się szary, pylący nalot zarodników konidialnych. Rozwojowi choroby sprzyja wilgotna i ciepła pogoda.

Biała plamistość liści truskawki
Objawy pojawiają się początkowo w postaci drobnych, brązowych plamek, które w miarę powiększania się stają się szarobiałe, otoczone czerwonobrunatną obwódką. Występują głównie na liściach i działkach kielicha, które przy silnym porażeniu zasychają. Niekiedy, szczególnie pod osłonami, objawy mogą wystąpić na owocach (suche, drobne plamy wokół porażonych nasion).

Czerwona plamistość liści truskawki
Objawy występują przede wszystkim na liściach i działkach kielicha w postaci licznych drobnych, brunatnobrązowych plam. Pierwsze objawy występują na starszych liściach. Porażane liście żółkną, czerwienieją i szybko zasychają.

Werticilioza truskawki
Objawy występują najczęściej na jednorocznych roślinach. Początkowo więdną i zamierają najstarsze, zewnętrzne liście, a następnie całe rośliny. Masowe zamieranie roślin obserwowane jest zwykle po posadzeniu podatnej odmiany truskawki na silnie skażonym polu (stanowiska po uprawach warzyw, ziemniakach, truskawkach). Grzyb poraża korzenie, z których przerasta do korony i ogonków liściowych powodując suchą, dobrze widoczną nekrozę ich podstawy.

Mączniak prawdziwy truskawki
Biały, mączysty nalot występuje najsilniej na dolnej stronie liści, które charakterystycznie zwijają się łódkowato do góry. Nalot grzybni i zarodników konidialnych może pokrywać także inne, naziemne organy rośliny. Na silnie porażonych liściach powstają rozległe nekrozy, niekiedy czerwonobrązowe plamy dobrze widoczne na górnej stronie liścia. W szczególnie dużym nasileniu mączniak występuje w uprawach pod osłonami oraz na sadzonkach na plantacjach matecznych.

Antraknoza truskawki
Grzyby porażają wszystkie naziemne organy truskawki. Duże nasilenie choroby obserwowane jest w upalnych i wilgotnych latach. W wyniku porażenia rozwijają się suche, ciemnobrązowe nekrozy, na których (w wilgotnych warunkach) widoczne są jasnoróżowe skupienia zarodników konidialnych. Porażenie korony truskawki, na której rozwija się sucha, jasnobrązowa zgnilizna, powoduje gwałtowne zamieranie roślin.

Opis odmian



Cristina*

Universita Ancona, Italy


Została wyhodowana na uniwersytecie we Włoszech. Cristina należy do odmian, które charakteryzują się późniejszą porą owocowania. Zbiór owoców odbywa się nieco później niż w przypadku Florence. Odporna  na wysokie temperatury i na promienie słoneczne. Błyszczący owoc, stożkowy kształt sprawiają, że Cristina jest bardzo atrakcyjną odmianą. Cristina ma wysoką tolerancję na typowe choroby dla sadzonek truskawek. Doskonale prezentujące się owoce i wysoka wydajność sprawiają, że Cristina z sukcesem zaczyna zastępować starsze odmiany.


Vima®Tarda*

powstała ze skrzyżowania odmian Vima®Zanta x Vicoda


Pochodzenie: Vissers Aardbeiplanten BV America, odmiana powstała ze skrzyżowania odmian Vima® Zanta x Vicoda.

Roślina: Pokrój rośliny jest rozłożysty, niezbyt duży.

Owoce:  Smaczne, soczyste, słodko – kwaskowate, jędrne, średniej wielkości  do dużych, dość regularne w kształcie, stożkowate, ze ściętym wierzchołkiem. Skórka jest ciemnoczerwona, a nawet ciemnopurpurowa z połyskiem.

Okres zbiorów: Zbiór owoców rozpoczyna się około 7 dni po Elsancie.

Zastosowanie: Typowa odmiana deserowa, idealna do uprawy polowej.

Atuty: Owoce charakteryzuje wysoka trwałość po zbiorcza.

*Odmiany posiadające licencję, których nie można rozmnażać i sprzedawać, a także zgodnie z nowym ustawodawstwem powielać na własne potrzeby.


Fenella*

Została wyhodowana w East Malling badań z krzyżówki dwóch numerowanych sadzonek, EM931 x EM972


Pochodzenie:  (dawniej EM1308) została wyhodowana w East Malling badań krzyżówki dwóch numerowanych sadzonek, EM931 x EM972 .

Roślina: Roślina charakteryzuje się kompaktowym zwartym kształtem, z długimi kwiatostanami co ułatwia zbiór owoców.

Owoce:  Podobne do odmiany Florence jednakże jaśniejsze (mają jasno pomarańczowy/czerwony kolor skórki). Są trwałe w obrocie towarowym oraz zachowują dobrą jakość w czasie deszczu. Owoce mają tępo zakończony stożkowaty kształt, są słodkie i bardzo soczyste. Potencjał plonotwórczy jest podobny do odmiany ‘Florence’

Okres zbioru: Dojrzewa trochę później niż ‘Elegance’, a podobnie jak ‘Florence’.

Zastosowanie:  Owoce nadają się do większości rynków zbytu. Fenella cieszy się zainteresowaniem   supermarketów ze względu na atrakcyjny wygląd, kształt owoców, rozmiar i kolor.

Atuty: Fenella to doskonały wybór dla mniej intensywnych systemów uprawy. Tolerancja owoców na deszcz pozwala  na produkcję zewnętrzną.  Polecana jest do uprawy w glebie z uwagi na dobrą odporność na wertycyliozę truskawki i czerwoną zgniliznę korzeni truskawki, a także w workach z substratem gdzie już wcześniej uprawiano truskawki, oraz na stanowiskach bez odkażania gleby.

Słabe strony: Odmiana podatna na mączniaka.

Minimalne zamówienie:  10 000 sztuk

*Odmiany posiadające licencję, których nie można rozmnażać i sprzedawać, a także zgodnie z nowym ustawodawstwem powielać na własne potrzeby.


Florence*

Meiosis, Wielka Brytania


Pochodzenie: Odmiana angielska z Meiosis, Wielka Brytania.

Roślina: Rośliny wyrównane o dość silnym wzroście i wzniesionym pokroju.

Owoce:  Owoc wyrównany, duży o wysokich walorach smakowych, przeważnie matowy o barwie raczej ciemnoczerwonej do bordowej.

Okres zbiorów: Przypada na około tydzień później niż Elsanta.

Zastosowanie: Przydatna do uprawy ekologicznej ponieważ jest odporna na choroby liści i korzeni, dość odporna na szarą pleśń.

Atuty: Odmiana odporna na mączniaka i inne choroby liści, a także na Verticillium i szarą pleśń. Odmiana pozwala na znaczne przedłużenie okresu zbiorów owoców odmian deserowych.

Minimalne zamówienie:  5 000 sztuk

*Odmiany posiadające licencję, których nie można rozmnażać i sprzedawać, a także zgodnie z nowym ustawodawstwem powielać na własne potrzeby.


Vima®Xima*

Vissers Aardbeiplanten BV America


Roślina: Pokrój rośliny jest rozłożysty, niezbyt duży.

Owoce:  Owoce są bardzo duże, ciemnoczerwone o dobrych walorach smakowych.

Okres zbiorów: Dojrzewa do 14 dni po Elsancie.

Zastosowanie: Idealna do uprawy polowej.

Atuty: Odporna na mączniaka prawdziwego truskawki.

*Odmiany posiadające licencję, których nie można rozmnażać i sprzedawać, a także zgodnie z nowym ustawodawstwem powielać na własne potrzeby


Vicoda*

Pochodzenie: Powstała z przypadkowego wysiania, odmiana o nieznanym pochodzeniu.

Roślina: Rośnie umiarkowanie silnie, pokrój wzniesiony, luźny. Wytwarza niezbyt dużo rozłogów.

Owoce:  Owoce są duże i bardzo duże, szeroko stożkowate, klinowate. Pierwsze owoce  zazwyczaj mocno żebrowane, ich skórka jasnoczerwona w wierzchołkowej części jaśniejsza. Miąższ soczysty, kwaskowy, umiarkowanie aromatyczny.

Okres zbiorów: Owocuje 15 dni później niż Elsanta.

Zastosowanie: Typowa odmiana deserowa.

Atuty: Owoce jędrne, dobrze znoszą transport, kielich łatwo się oddziela. Odmiana odporna na pleśń oraz białą i czerwoną plamistość. Dotychczas nie zaobserwowano wyraźnych uszkodzeń mrozowych.

Słabe strony: Odmiana wrażliwa na mączniaka prawdziwego truskawki i Verticillium.

*Odmiany posiadające licencję, których nie można rozmnażać i sprzedawać, a także zgodnie z nowym ustawodawstwem powielać na własne potrzeby.


Malwina*

Peter Stoppel, Niemcy


Pochodzenie: Peter Stoppel, Niemcy.

Roślina: Pokrój rośliny jest średnio zwarty. Kwiaty znajdują się pod liśćmi.

Owoce:  Owoc charakteryzuje się bardzo dużą wielkością, jędrnością, bardzo dobrym smakiem.

Okres zbiorów: Termin zbiorów przypada na około 20 dni później niż odmiana Elsanta.

Zastosowanie: Typowa odmiana deserowa. Odmiana idealna do uprawy w gruncie.

Atuty: Malwina jest bardzo odporna na Verticillium. Odmiana bardzo późna.

Minimalne zamówienie:  10 000 sztuk

*Odmiany posiadające licencję, których nie można rozmnażać i sprzedawać, a także zgodnie z nowym ustawodawstwem powielać na własne potrzeby.