Warto wiedzieć!

Najczęściej występujące choroby truskawek:

Szara pleśń truskawki
Grzyb poraża przede wszystkim owoce i kwiaty. Porażone kwiaty brązowieją i zasychają, a na owocach pojawiają się gnilne plamy. W miejscu porażenia rozwija się szary, pylący nalot zarodników konidialnych. Rozwojowi choroby sprzyja wilgotna i ciepła pogoda.

Biała plamistość liści truskawki
Objawy pojawiają się początkowo w postaci drobnych, brązowych plamek, które w miarę powiększania się stają się szarobiałe, otoczone czerwonobrunatną obwódką. Występują głównie na liściach i działkach kielicha, które przy silnym porażeniu zasychają. Niekiedy, szczególnie pod osłonami, objawy mogą wystąpić na owocach (suche, drobne plamy wokół porażonych nasion).

Czerwona plamistość liści truskawki
Objawy występują przede wszystkim na liściach i działkach kielicha w postaci licznych drobnych, brunatnobrązowych plam. Pierwsze objawy występują na starszych liściach. Porażane liście żółkną, czerwienieją i szybko zasychają.

Werticilioza truskawki
Objawy występują najczęściej na jednorocznych roślinach. Początkowo więdną i zamierają najstarsze, zewnętrzne liście, a następnie całe rośliny. Masowe zamieranie roślin obserwowane jest zwykle po posadzeniu podatnej odmiany truskawki na silnie skażonym polu (stanowiska po uprawach warzyw, ziemniakach, truskawkach). Grzyb poraża korzenie, z których przerasta do korony i ogonków liściowych powodując suchą, dobrze widoczną nekrozę ich podstawy.

Mączniak prawdziwy truskawki
Biały, mączysty nalot występuje najsilniej na dolnej stronie liści, które charakterystycznie zwijają się łódkowato do góry. Nalot grzybni i zarodników konidialnych może pokrywać także inne, naziemne organy rośliny. Na silnie porażonych liściach powstają rozległe nekrozy, niekiedy czerwonobrązowe plamy dobrze widoczne na górnej stronie liścia. W szczególnie dużym nasileniu mączniak występuje w uprawach pod osłonami oraz na sadzonkach na plantacjach matecznych.

Antraknoza truskawki
Grzyby porażają wszystkie naziemne organy truskawki. Duże nasilenie choroby obserwowane jest w upalnych i wilgotnych latach. W wyniku porażenia rozwijają się suche, ciemnobrązowe nekrozy, na których (w wilgotnych warunkach) widoczne są jasnoróżowe skupienia zarodników konidialnych. Porażenie korony truskawki, na której rozwija się sucha, jasnobrązowa zgnilizna, powoduje gwałtowne zamieranie roślin.

Opis odmian


Alba             

Honeoye         

Romina


Alba*

Pochodzenie: Odmiana New Fruits wyselekcjonowana w Cesenie (Włochy).

Roślina: O niewielkich wymaganiach środowiskowych, żywotna, bardzo wydajna, odporna na niskie, zimowe temperatury.

Owoce: Duży i jednolity o bardzo atrakcyjnym wyglądzie i błyszczącym czerwonym kolorze, kształt stożkowo – podłużny, charakteryzujący się zwartą konsystencją miąższu i zadowalającymi właściwościami organoleptycznymi, jak również znakomitą trwałością.

Okres zbiorów: Bardzo wczesny.

Zastosowanie: Odmiana bardzo rozpowszechniona zarówno w uprawie pod osłonami, jak i w uprawie polowej; daje znakomite rezultaty tak w przypadku sadzonek frigo, jak i sadzonek świeżych oraz sadzonek doniczkowanych zielonych.

Atuty: Wczesne owocowanie, gwarancja bardzo wysokich plonów, owoce bardzo atrakcyjne, wysoka wydajność, owoce o dużych rozmiarach aż do końca okresu zbiorów, znakomite właściwości handlowe owoców(trwałość). Odmiana odporna na choroby systemu korzeniowego.

Słabe strony: Roślina wrażliwa na grzyby rodzaju gnomonia i charakteryzująca się lekką podatnością na mączniaka i antraknozę.

Obszar uprawy: Odmiana przystosowana do klimatu kontynentalnego. Wymaga wielu godzin zimna w okresie uśpienia wegetacyjnego. Odmiana o długim spoczynku zimowym.

Rynek zbytu: Supermarkety, sprzedaż bezpośrednia, sklepy wyspecjalizowane.

Minimalne zamówienie:  10 000 sztuk

*Odmiany posiadające licencję, których nie można rozmnażać i sprzedawać, a także zgodnie z nowym ustawodawstwem powielać na własne potrzeby.


Honeoye

powstała ze skrzyżowania odmian Vibrant x Holiday


Pochodzenie: Odmiana amerykańska (‘Vibrant’ x ‘Holiday’) wykazująca dużą zdolność adaptacyjną i dlatego uprawiana w wielu krajach europejskich, a zwłaszcza w Polsce.

Roślina: Silnie rosnąca, wykazująca niezbyt zwarty, wzniesiony pokrój ułatwiający zbiór. Wykazuje dużą odporność na choroby liści i wytrzymałość na przemarzanie, jest jednak wrażliwa na choroby systemu korzeniowego i mało odporna na mączniaka prawdziwego.

Owoce:  Przeciętnej wielkości z małą tendencją do drobnienia. Kształt owocu stożkowaty ze ściętym wierzchołkiem i przewężeniem przy kielichu tworzącym szyjkę. Skórka intensywnie czerwona do ciemnoczerwonej u mocno dojrzałych owoców, jednolita na całej powierzchni z silnym połyskiem. Miąższ jasnoczerwony, aromatyczny o przeciętnym smaku.

Okres zbiorów: Wczesny.

Zastosowanie: Niezastąpiona jako jedna z najwcześniejszych odmian deserowych, a także chętnie kupowana przez przemysł przetwórczy.


Romina

Nowa bardzo wczesna odmiana z Włoch. Szybka adaptacja ze środowiskiem. Jest odporna na choroby. Romina posiada atrakcyjny, błyszczący wygląd charakteryzujący się stożkowatym kształtem owocu. Owocowanie rozpoczyna wcześniej niż odmiana Honeoye. Odmiana odpowiednia dla naszego klimatu.