Warto wiedzieć!

Najczęściej występujące choroby truskawek:

Szara pleśń truskawki
Grzyb poraża przede wszystkim owoce i kwiaty. Porażone kwiaty brązowieją i zasychają, a na owocach pojawiają się gnilne plamy. W miejscu porażenia rozwija się szary, pylący nalot zarodników konidialnych. Rozwojowi choroby sprzyja wilgotna i ciepła pogoda.

Biała plamistość liści truskawki
Objawy pojawiają się początkowo w postaci drobnych, brązowych plamek, które w miarę powiększania się stają się szarobiałe, otoczone czerwonobrunatną obwódką. Występują głównie na liściach i działkach kielicha, które przy silnym porażeniu zasychają. Niekiedy, szczególnie pod osłonami, objawy mogą wystąpić na owocach (suche, drobne plamy wokół porażonych nasion).

Czerwona plamistość liści truskawki
Objawy występują przede wszystkim na liściach i działkach kielicha w postaci licznych drobnych, brunatnobrązowych plam. Pierwsze objawy występują na starszych liściach. Porażane liście żółkną, czerwienieją i szybko zasychają.

Werticilioza truskawki
Objawy występują najczęściej na jednorocznych roślinach. Początkowo więdną i zamierają najstarsze, zewnętrzne liście, a następnie całe rośliny. Masowe zamieranie roślin obserwowane jest zwykle po posadzeniu podatnej odmiany truskawki na silnie skażonym polu (stanowiska po uprawach warzyw, ziemniakach, truskawkach). Grzyb poraża korzenie, z których przerasta do korony i ogonków liściowych powodując suchą, dobrze widoczną nekrozę ich podstawy.

Mączniak prawdziwy truskawki
Biały, mączysty nalot występuje najsilniej na dolnej stronie liści, które charakterystycznie zwijają się łódkowato do góry. Nalot grzybni i zarodników konidialnych może pokrywać także inne, naziemne organy rośliny. Na silnie porażonych liściach powstają rozległe nekrozy, niekiedy czerwonobrązowe plamy dobrze widoczne na górnej stronie liścia. W szczególnie dużym nasileniu mączniak występuje w uprawach pod osłonami oraz na sadzonkach na plantacjach matecznych.

Antraknoza truskawki
Grzyby porażają wszystkie naziemne organy truskawki. Duże nasilenie choroby obserwowane jest w upalnych i wilgotnych latach. W wyniku porażenia rozwijają się suche, ciemnobrązowe nekrozy, na których (w wilgotnych warunkach) widoczne są jasnoróżowe skupienia zarodników konidialnych. Porażenie korony truskawki, na której rozwija się sucha, jasnobrązowa zgnilizna, powoduje gwałtowne zamieranie roślin.

Truskawki


Alba*

New Fruits, Włochy


Pochodzenie: Odmiana New Fruits wyselekcjonowana w Cesenie (Włochy).

Roślina: O niewielkich wymaganiach środowiskowych, żywotna, bardzo wydajna, odporna na niskie, zimowe temperatury.

Owoce: Duży i jednolity o bardzo atrakcyjnym wyglądzie i błyszczącym czerwonym kolorze, kształt stożkowo – podłużny, charakteryzujący się zwartą konsystencją miąższu i zadawalającymi właściwościami organoleptycznymi, jak również znakomitą trwałością.

Okres zbiorów: Bardzo wczesny.

Zastosowanie: Odmiana bardzo rozpowszechniona zarówno w uprawie pod osłonami, jak i w uprawie polowej; daje znakomite rezultaty tak w przypadku sadzonek frigo, jak i sadzonek świeżych oraz sadzonek doniczkowanych zielonych.

Atuty: Wczesne owocowanie, gwarancja bardzo wysokich plonów, owoce bardzo atrakcyjne, wysoka wydajność, owoce o dużych rozmiarach aż do końca okresu zbiorów, znakomite właściwości handlowe owoców(trwałość). Odmiana odporna na choroby systemu korzeniowego.

Słabe strony: Roślina wrażliwa na grzyby rodzaju gnomonia i charakteryzująca się lekką podatnością na mączniaka i antraknozę.

Obszar uprawy: Odmiana przystosowana do klimatu kontynentalnego. Wymaga wielu godzin zimna w okresie uśpienia wegetacyjnego. Odmiana o długim spoczynku zimowym.

Rynek zbytu: Supermarkety, sprzedaż bezpośrednia, sklepy wyspecjalizowane.

*Odmiany posiadające licencję, których nie można rozmnażać i sprzedawać, a także zgodnie z nowym ustawodawstwem powielać na własne potrzeby


Elianny*

Nowa odmiana z Konings/Vissers


Pochodzenie: Holenderska odmiana z Konings/Vissers, powstała w 1998roku i od tego  czasu przez wiele lat jest testowana i ulepszana.

Roślina: Wzrost rośliny jest silny, zdrowa.

Owoce:  Duży owoc, szeroko stożkowaty. Miąższ słodki, soczysty i aromatyczny. Barwa skórki jaskrawoczerwona z lekkim połyskiem. Owoce są jędrne i bardzo smaczne.

Okres zbiorów: Dojrzewa 3-4 dni przed Elsantą.

Zastosowanie: Odmiana nadająca się do naszego klimatu.

Atuty: Wysoki procent owoców I klasy. Niskie wymagania glebowe. Owoce doskonale znoszą transport oraz kilkudniowe przechowywanie. Dzięki wysokiej jędrności owoców są one rzadko porażane przez szarą pleśń.

Słabe strony: Plenność około 70% odmiany Elsanta.

*Odmiany posiadające licencję, których nie można rozmnażać i sprzedawać, a także zgodnie z nowym ustawodawstwem powielać na własne potrzeby.


Elsanta*

powstała ze skrzyżowania odmian: Gorella x Holiday


Pochodzenie: Odmiana holenderska, wyhodowana w 1981 roku ze skrzyżowania odmian ‘Gorella’ x ‘Holiday’.

Roślina: Jej wzrost jest średnio silny, a na glebach żyznych i wilgotnych – silny. Ma pokrój wzniesiony, dość luźny. Liście są średniej wielkości i duże, wydłużone, głęboko ząbkowane, jasnozielone, podwinięte ku górze wzdłuż nerwu środkowego, silnie karbowane, dość błyszczące. Kwiaty znajdują się na poziomie liści, są duże, obupłciowe.

Owoce:  Średniej wielkości i duże, szerokostożkowate do stożkowatych. Ich skórka jest jasnoczerwona  silnym połyskiem, na wierzchołku pierwszych owoców często jaśniejsza, a nawet zielona. Miąższ jest jasnoróżowy do jasnoczerwonego, dość jednolity na przekroju, soczysty, bardzo smaczny o poziomkowym aromacie.

Okres zbiorów: Odmiana o średniej porze dojrzewania owoców. Pierwsze truskawki zrywa się 3-5 dni przed Senga Senganą.

Zastosowanie: Elsanta jest najlepszą odmianą do uprawy sterowanej w gruncie oraz pod osłonami.

Atuty: Jest odmianą wybitnie deserową, jej owoce doskonale znoszą transport, niewiele tracą na atrakcyjności nawet po kilkudniowym przechowywaniu.

Słabe strony: Elsanta jest bardzo wrażliwa na mączniaka prawdziwego truskawki oraz podatna na choroby systemu korzeniowego.

*Odmiany posiadające licencję, których nie można rozmnażać i sprzedawać, a także zgodnie z nowym ustawodawstwem powielać na własne potrzeby.


Honeoye

powstała ze skrzyżowania odmian Vibrant x Holiday


Pochodzenie: Odmiana amerykańska (‘Vibrant’ x ‘Holiday’) wykazująca dużą zdolność adaptacyjną i dlatego uprawiana w wielu krajach europejskich, a zwłaszcza w Polsce.

Roślina: Silnie rosnąca, wykazująca niezbyt zwarty, wzniesiony pokrój ułatwiający zbiór. Wykazuje dużą odporność na choroby liści i wytrzymałość na przemarzanie, jest jednak wrażliwa na choroby systemu korzeniowego i mało odporna na mączniaka prawdziwego.

Owoce:  Przeciętnej wielkości z małą tendencją do drobnienia. Kształt owocu stożkowaty ze ściętym wierzchołkiem i przewężeniem przy kielichu tworzącym szyjkę. Skórka intensywnie czerwona do ciemnoczerwonej u mocno dojrzałych owoców, jednolita na całej powierzchni z silnym połyskiem. Miąższ jasnoczerwony, aromatyczny o przeciętnym smaku.

Okres zbiorów: Wczesny.

Zastosowanie: Niezastąpiona jako jedna z najwcześniejszych odmian deserowych, a także chętnie kupowana przez przemysł przetwórczy.


Kimberly*

powstała ze skrzyżowani odmian: Gorella x Handler


Pochodzenie: Odmiana z Konings Plants, holenderska.; powstała ze skrzyżowania odmian: Gorella x Handler.

Roślina: Wzrost roślin jest silny.

Owoce:  Bardzo duże, smaczne, nie mają tendencji do pęknięć, średniej jędrności.

Okres zbiorów: Dojrzewa około 5 dni wcześniej przed Elsantą.

Zastosowanie: Odmiana nadająca się do naszego klimatu, odporna na duże wahania temperatur w czasie zimy.

Atuty: Odmiana idealna zarówno do uprawy w gruncie jak i tunelach. Bardzo wysoki procent owoców I klasy. Bardzo dobrze reaguje na przyspieszenia owocowania.

Słabe strony: Moczenie roślin w roztworze fungicydów przed sadzeniem zmniejsza ryzyko  wystąpienia chorób systemu korzeniowego.

*Odmiany posiadające licencję, których nie można rozmnażać i sprzedawać, a także zgodnie z nowym ustawodawstwem powielać na własne potrzeby.


Malwina*

Peter Stoppel, Niemcy


Pochodzenie: Peter Stoppel, Niemcy.

Roślina: Pokrój rośliny jest średnio zwarty. Kwiaty znajdują się pod liśćmi.

Owoce:  Owoc charakteryzuje się bardzo dużą wielkością, jędrnością, bardzo dobrym smakiem.

Okres zbiorów: Termin zbiorów przypada na około 20 dni później niż odmiana Elsanta.

Zastosowanie: Typowa odmiana deserowa. Odmiana idealna do uprawy w gruncie.

Atuty: Malwina jest bardzo odporna na Verticillium. Odmiana bardzo późna.

*Odmiany posiadające licencję, których nie można rozmnażać i sprzedawać, a także zgodnie z nowym ustawodawstwem powielać na własne potrzeby.


Polka*

odmiana holenderska


Pochodzenie: Odmiana holenderska.

Roślina: Pokrojem i owocami zbliżona do Senga Sengany.

Owoce:  Pierwsze owoce są ogromne, później duże i średnie. Bardzo smaczne i słodkie.

Okres zbiorów: Odmiana średnio – późna.

Zastosowanie: Czołowa zarówno deserowa jak i nadająca się dla przemysłu odmiana uprawiana w klimacie o ostrych zimach ( Skandynawia). W Polsce w coraz większym stopniu uprawiana zamiast Senga Sengany. Polecana do upraw proekologicznych.

Atuty: Odmiana plenna. Odporna na mróz. Mniej wrażliwa na szarą pleśń niż Senga Sengana.

Słabe strony: Porażenie przez pleśń jest nieznaczne, liście wrażliwe na mączniaka prawdziwego oraz choroby systemu korzeniowego.

*Odmiany posiadające licencję, których nie można rozmnażać i sprzedawać, a także zgodnie z nowym ustawodawstwem powielać na własne potrzeby.


Roxana*

odmiana New Fruits (Włochy)


Roślina: o niewielkich wymaganiach środowiskowych, bardzo silna, bardzo wydajna, odporna na niskie, zimowe temperatury.

Owoc: bardzo duży o bardzo atrakcyjnym wyglądzie, kształt stożkowo-podłużny, średnio twardej konsystencji, o czerwonym kolorze z połyskiem i dobrych właściwościach handlowych.

Okres zbioru: 10 dni po odmianie Alba.

Zastosowanie: nadaje się zarówno do uprawy pod osłonami jak i uprawy polowej. Doskonała również do uprawy bezglebowej. Atuty: gwarancja bardzo wysokich plonów, piękne bardzo duże owoce, wysoka wydajność, dobre właściwości handlowe owoców. Odmiana odporna na choroby systemu korzeniowego oraz na mączniaka.

Słabe strony: charakteryzuje się lekką podatnością na antraknozę.

* odmiana posiadająca licencję, której nie można rozmnażać i sprzedawać, a także zgodnie z nowym ustawodawstwem powielać na własne potrzeby.